Afgelopen donderdag 14 april was het dan eindelijk zover! Na een gedegen voorbereiding, van A tot Z verzorgd door 1st Class Travel Management, reisde het MU14-1 team van coach Arjen Severijn en begeleider Igor Gavic per vliegtuig uitgevoerd door KLM naar Berlijn om daar deel te nemen aan de Eastercup Moabit. Moabit is een wijk in Berlijn met dicht bij elkaar 8 sporthallen waar jaarlijks een groot internationaal toernooi plaatsvindt. Post Covid bestond het deelnemersveld dit jaar uit 14 verschillende landen. En een toernooi als deze vereist toch minimaal een zeker mate van sponsoring. De deelname aan het toernooi, de trainingspakken en tassen waarin MU14 echt als team voor de dag kon komen en reizen in stijl gaf de jongens gelijk al een gevoel van saamhorigheid. De stewardessen van KLM vonden het fantastisch en waren uitermate vriendelijk en wensten de jongens alle succes. 1-0 voor de jongens dankzij de sponsors. 

Dan de reis waarbij de reis naar Schiphol achteraf nog de zwaarste etappe bleek te zijn. Door drukte, files en ongelukken duurde het voor de meeste spelers ruim 2 uur om Schiphol te bereiken. Gelukkig was iedereen wel op tijd en reisden we samen met Rowic MU18 (met onze Frenk en Jur als versterking) naar Berlijn. Na een korte overnachting in een hotel bij de luchthaven was het team de volgende ochtend alweer om 7.30 uur op pad voor onze eerste wedstrijd tegen de Red Dragons uit het Duitse Wüsterhausen. Daar leerden we gelijk een belangrijke les voor dit toernooi: Duitsers geven pas op als ze in de kleedkamer zijn! Na een flitsende 16-2 start haalden we uiteindelijk net voor de kleedkamer toch de eerste overwinning binnen (43-40). Daarna hadden we een lange pauze tot onze volgende wedstrijd om 17.30 uur en hadden dus ruimte om Berlijn te gaan verkennen. De geboekte hop-on hop-off bus liet helaas verstek gaan dus zijn we zelf met het OV de stad in gegaan en o.a. bij de Brandenburger Tor geweest, de Gedächtniskirche gezien, stuk muur gezien en langs Checkpoint Charlie geweest. Zo was het toernooi ook nog klein stukje educatie voor de jongens.

Onze tweede wedstrijd was in een kolkende bomvolle zaal schuin tegenover ons hotel. De wedstrijd tegen ASC Theresianum uit Mainz ging helaas met 33-43 verloren ondanks ijzersterk spel en hard werken. Waar Levi, Tygo en Joa scorend hun steentje bijdroegen deden Lukas, Milan, Skay en Justiano dat met verdedigen en rebounden. Ilias had een kleine dip, maar kon gelukkig in de andere wedstrijden wel weer aanvallend en verdedigend zijn steentje bijdragen.

Na deze lange dag was het dan eindelijk tijd voor het diner. Pubers moet je blijven voeren en zeker tijdens zo’n toernooi is het eten op gezette tijden noodzakelijk om het vol te houden. Daar aangekomen konden de jongens zich storten op de döner (een blijvertje voor de komende dagen), maar ook rijst, aardappels en pasta. De benodigde koolhydraten om te herstellen waren dus rijkelijk aanwezig.

De volgende ochtend diende de volgende tegenstander zich aan, Virum Vipers uit Denemarken. De reis, de lange dag ervoor en de sterke tegenstander (uiteindelijk 2e overall) nekten ons hard (17-84), maar het was ook gewoon een goede tegenstander die net even op het verkeerde moment kwam. Ook dat hoort bij een toernooi. Dan de avondwedstrijd tegen VfL Kirchheim Knights, een pittige pot die we verloren met 21-48. Daarna even de batterij opladen en hoe beter dan naar de dunk contest te kijken en aansluitend de finale van de rolstoelers.

De volgende dag was onze laatste poulewedstrijd tegen Basketball Club Hamburg BU13. Tijd  om iets recht te zetten en we pakten dan ook de winst met 34-22. Hiermee eindigden we als 4e in de poule en kwamen dus in het herkansingsschema. Hiervoor moesten we in de kwartfinale aantreden tegen het Tsjechische Basket Vyšehrad. Een tegenstander die we goed konden hebben en met 40-16 stoomden we op naar de halve finale. Na onze wedstrijd bleven we even kijken naar de wedstrijd tussen het Duitse Wolfenbüttel en Space High Elite uit de VS. Toen de Amerikanen na 3 kwarten met 24-12 voorstonden was het ons wel duidelijk wie onze tegenstanders zouden worden. Maar ja, Duitsers blijven vechten tot het eind dus met grote verbazing lazen we dat het Duitse team uiteindelijk de wedstrijd volledig had omgedraaid en met 26-24 had gewonnen. We waren gewaarschuwd!

We begonnen onze halve finale zeer sterk en bleven lang op voorsprong. Helaas met een selectie van slechts 8 ging de vermoeidheid een rol spelen en konden we dit helaas niet volhouden en wisten onze tegenstanders op wilskracht en inzet ook onze wedstrijd te draaien en verloren we uiteindelijk met 27-34 en strandden we in de halve finale. Op techniek alleen win je nou eenmaal niet tegen Duitse ploegen die daarnaast ook nog eens over 14 spelers beschikten. Lesson learned, strijden tot in de kleedkamer!!!Na een half uur flink balen konden we dit van ons afschudden en resteerde trots over de prestatie van het team. De jongens hebben veel ervaring opgedaan met fysiek spel, doorzettingsvermogen en je steeds weer opnieuw opladen. De laatste avond zijn we nog lekker ijs gaan eten (en sommigen, geen namen, nog een wafel of een midnight snack). En elk nadeel heeft zo zijn voordeel en hadden we een relaxte maandagochtend waar we nog de MU14-finale gekeken hebben en zijn we daarna op ons gemak richting de luchthaven gegaan en waren we om half 9 weer op Schiphol.
En daar werd het team door zingende ouders, broertjes, zusjes weer welkom geheten op Nederlandse bodem. En deze hebben door de perfecte organisatie binnen het toernooi niets hoeven te missen door de livestreams van de wedstrijden.

Dit alles was natuurlijk niet mogelijk geweest zonder de sponsors willen we die dan ook hartelijk willen bedanken:

Factako Klus en Onderhoud – www.factako.nl, Flow & Zo Coaching  – www.flowenzo-coaching.nl, DK Advies en Consultancy – www.dinordakuwas.nl, VTP Vastgoedonderhoud – www.vtpvastgoedonderhoud.nl, Mahutte Schilders – www.mahutteschilders.nl, Ventius – www.ventius.nl, Klarenbeek Gevelonderhoud – www.klarenbeekgevelonderhoud.nl, MJ Elektro- www.mj-e.nl, Mital Installatie – www.mital.nl, Schaaij Glazenwasserij – www.schaaij-glazenwasserij.nl, Restaurant Apartt – www.apartt.nl, Huiskantine – www.huiskantine.nl, Voordélicht – www.voordelicht.nl, Wijtman Sport – www.wijtmansport.nl